Nytårsmenu 2021 – opskrift

19.11.2021 | Opskrifter

Her får du vores bud på en festlig og lækker tre-retters nytårsmenu.
Du finder alle ingredienserne i CITTI og mange af dem er også med i vores aktuelle tilbudsavis, som du finder her.

Forret: Ceviche af ørred med olivenolie-lime-vinaigrette
Hovedret: Oksemørbrad med blomkålstilbehør og sherrysauce
Dessert: Marcipan-Crème Brûlée med chokofløde og varme skovbær

Opskriften er beregnet til 4 personer

Forret

Ceviche af ørred med olivenolie-lime-vinaigrette

Ingredienser

Ceviche:

  • 500 g ørred med skind*
  • 2 stk. rødløg
  • 1 rød chili
  • 1 bundt koriander
  • Saften fra 4 limefrugter
  • Salt og peber

Vinaigrette:

  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. rapsolie
  • 2 spsk. vand
  • 1,5 spsk. aceto balsamico
  • 1 tsk. sennep
  • 1 spsk. honning
  • Salt og peber
  • 500 g vårsalat
  • Baguette

* Det anbefales at rå fisk fryses ned til -18° i mindst 48 timer inden brug. 

Tilberedning

Ceviche:

Fjern skindet fra ørreden, fjern benene og skær filetten i tynde, mundrette stykker.

Krydr med salt og peber, halver chilien på langs og fjern kernerne. Skær løgene i små tern og hak koriander groft.

Bland det hele i en beholder og tilføj limesaft. Lad det marinere i 2 timer, hvorefter det er klar til at blive serveret.

Vinaigrette:

Vand, balsamico, sennep og honning røres med piskeris sammen i en skål. Oliven- og rapsolie hældes nu langsomt i imens der røres. Smag til med salt og peber.

Server det hele på en tallerken med en bund af vårsalat og med friskvarmet baguette – Værsgo, så er nytårsmiddagen skudt i gang med et brag af en smagsoplevelse.

Hovedret

Oksemørbrad med blomkålstilbehør og sherrysauce

Oksemørbrad nytårsmenu

Ingredienser

Oksemørbrad:

  • 800 g oksemørbrad

Sherrysovs:

  • 3 dl sherry
  • 3 dl kalvefond
  • 40 g smør

Blomkålstilbehør:

  • 1 blomkål
  • 2 spsk. olivenolie
  • 4 skiver parmaskinke
  • 30 g tørrede karljohansvampe
  • 1,5 dl fløde
  • Salt og peber

Tilberedning

Oksemørbrad:

Oksemørbraden skæres til bøffer på cirka 200 g pr. stk. Bøfferne brunes på en varm pande, så de får stegeskorpe. Herefter steges de færdige i ovnen ved 200° til de når en kernetemperatur på 57° (medium). Lad dem hvile i cirka 10 minutter – utildækket.

Sherrysovs:

Hæld sherry på den pande du lige har stegt bøfferne på og bring det i kog, lad det koge ind til cirka det halve. Tilsæt herefter kalvefonden og kog det igennem i et par minutter. Smag til med salt og peber.

Tag herefter sovsen af varmen og tilsæt den kolde smør under omrøring.

Blomkålstilbehør:

Skær 4 buketter af blomkålen. Kog dem i 4 minutter i saltet vand. Gem resten af blomkålen.

Vend buketterne i olivenolie. Krydr med salt og peber. Blend karljohansvampene og drys pulveret over blomkålsbuketterne. Rul dem ind i parmaskinke og sæt i ovnen i 15 minutter ved 180° grader.

Det resterende blomkål koges i det saltede vand til det er helt mørt. Herefter blendes det og røres jævnt med fløde. Til slut smages til med salt og peber – Voila, nu har du verdens lækreste tilbehør til din nytårsmiddag.

Dessert

Marcipan-Crème Brûlée med chokofløde og varme skovbær

Marcipan-Crème Brûlée

Ingredienser

Creme Brulee:

  • 1 vaniljestang
  • 1,5 dl piskefløde
  • 3/4 dl mælk
  • 30 g sukker
  • 100 g marcipan
  • 4 æggeblommer
  • 4 spsk. rørsukker
  • 1 knsp. salt

Chokofløde:

  • 1 dl piskefløde
  • 50 g flormelis
  • 2 spsk. kakao eller 50 g chokolade

Skovbær:

  • 250 g dybfrosne skovbær
  • 120 g sukker
  • 2 dl jordbærsaft
  • Majsmel
  • Mandelflager
  • Bladguld

Tilberedning

Crème Brûlée:

Del vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud. Sammen med mælk og marcipan skal dette nu bringes til kog i en lille gryde til marcipanen er opløst. Herefter skal det afkøles. Bland herefter fløde, sukker, salt og æggeblomme i massen. Fyld alt op i fire små skåle, som du kan servere i. Stil skålene i et ovnfast fad eller lignende. Fyld vand i fadet, til det er oppe på niveau med creme brulee-massen i de små skåle. Lad dem bage i ovnen i 1,5 time ved 100° grader.

Chokofløde:

Pisk fløde, flormelis og kakao stift. Eller varm fløden op, tilsæt chokolade og sukker efter smag. Pisk herefter cremen op.

Skovbær:

Bland majsmel og vand sammen i en beholder, således at du har en jævner. Karameliser sukkeret og bland jordbærsaften heri. Bland nu jævner i, indtil blandingen har den rette konsistens. Hæld de dybfrosne bær i og rør forsigtigt rundt.

Serveringsforslag:

Pynt de små skåle med crème brûlée med de varme skovbær. Herpå pyntes nu med chokofløden og slutteligt drysses der med mandelflager og bladguld henover fløden – Godt nytår!

Andre indlæg i samme kategori: