Stauning er det perfekte sted at lave en dansk whisky, der kan måle sig med de bedste i verden. Klimaet, den gode byg og kvalitetsvand dækker alle kravene. Drivkraften er nysgerrighed, og guidelinen har altid været god kvalitet.
Her finder du nogle opskrifter på drinks baseret på de unikke Stauning Whiskies.
Find Stauning på hylden i CITTI sammen med mere end 1.000 andre slags spiritus!
Opskrift på Stauning Kaos Highball
Den mest basale af alle cocktails. Whisky Highball er intet andet end en whisky med kulsyreholdigt vand og isterninger – men djævelen sidder i detaljen. For det bedste resultat skal glasset først afkøles. Anvend den bedste is og mineralvand til dette. Vi anbefaler stærkt kulsyreholdigt vand, f.eks. Bornholms Kildevand Megabrus. Whisky Highball er måske nem at lave, men den er på ingen måde enkel. Fortyndingen afslører skjulte noter i whiskyen. Betragt Whisky Highball som en erstatning for øl eller som en drink til maden. Her er ingen pynt nødvendig, men en skive citron gør ingen skade. Din drink, din beslutning…
Ingredienser
- 5 cl Stauning Kaos
- Mineralvand (godt kulsyreholdigt)
- Isterninger (kvalitetsis, ikke is lavet af postevand)
- En citronskive
Sådan gør du
Hæld is og whisky i et Highball-glas.
Fyld op med mineralvand.
Tilsæt citronskiven.
Opskrift på Stauning ‘New York’ Whisky Sour
New York Whisky Sour er en variant af den klassiske og enkle Whiskey Sour tilsat et stænk rødvin som et farverigt og frugtigt twist. Denne cocktail menes at stamme fra Chicago i 1880’erne, dengang blev den bl.a. andet kaldt ‘Continental Sour’. Drinken blev senere populær på New Yorks barer. Deraf navnet.
En syrlig, frugtig og farverig cocktail, der passer rigtig godt som sommercocktail.
Ingredienser
- 5 cl Stauning Rye Whisky
- 2,5 cl citronsaft
- 1,5 cl Sukkersirup
- 1,5 cl Æggehvide (valgfrit)
- 2 cl frugtig rødvin
Sådan gør du
Hæld whisky, citronsaft, sirup og æggehvide (valgfrit) i en isfyldt shaker. Ryst godt.Hæld i et afkølet isfyldt (isterninger) Lowball-glas. Hæld langsomt rødvin oveni cocktailen og sørg for, at vinen flyder ovenpå. Hold en ske lige over overfladen og hæld skeen på for at sikre, at den bliver på toppen.Pynt med citronskal (valgfrit).
Opskrift på el Clásico Sazerac
Sazercac er en klassisk whiskycocktail, der skaber en perfekt balance mellem det søde og det bitre.
Ingredienser
- 1 cl Absint
- 1 cl sukkersirup
- 2 cl cognac
- 5 cl Stauning el Clásico
- 3 stænk Peychauds Bitter
- 1 citronskal
Sådan gør du
Skyl et Lowball-glas med absint. Kom derefter is i en cocktailblender og tilsæt de resterende ingredienser. Rør derefter godt rundt, kassér absinten og hæld den rørte cocktail i glasset. Gnid en citronskal langs kanten af glasset, og put derefter skallen i cocktailen.
Opskrift på Stauning Danhattan
En Manhattan er indbegrebet af en ikonisk cocktail. Efter at den blev opfundet i New York Citys Manhattan Club, blev den en af hjørnestenene i cocktailverdenen. Afhængig af ingredienser og forhold, kan denne cocktail varieres på utallige måder.
I dette Danhattan-udtryk får den tydelig karakter fra ‘Gammel Dansk’, kirsebær & rye whisky.
Ingredienser
- 5 cl Stauning Bastard
- 2 cl Sweet Red Vermouth
- 5 ml kirsebærsirup (gerne Maraschino eller Luxardo)
- 5 ml ‘Gammel Dansk’
Sådan gør du
Bland alle ingredienser med is i en cocktail shaker indtil det er afkølet. Servér i et Tumbler-glas.
Pynt med et Maraschino kirsebær.
Opskrift på Stauning Peat Penicillin
Drikken Penicillin blev opfundet i 2005 af Milk & Honey-bartender Sam Ross som en videreudvikling af en whisky sour. Den aromatiske blanding af friske ingredienser gjorde det til en øjeblikkelig moderne cocktailklassiker.
Ingredienser
- 6 cl Stauning Smoke
- 2,5 cl frisk citronsaft
- 2,5 cl honningsirup
- 3 skiver frisk ingefær
Sådan gør du
Stød ingefæren i en cocktailshaker og tilsæt de øvrige ingredienser. Fyld med is og ryst til det er koldt. Si to gange over i et isfyldt Lowball-glas. Pynt med kandiseret ingefær.