Julen står for døren, og snart breder duften af julebag og -mad sig i de danske køkkener. Det hele toppes når duften af juleanden og det lækre tilbehør fylder køkkenet – det er vi mange, der ser frem til.
Her får du opskrifter på tre af de klassiske elementer i en dansk julemenu.
Du finder naturligvis alle ingredienser i CITTI Flensborg blandt vores mere end 85.000 artikler.
Juleand tilberedt til perfektion
Ingredienser:
- 1 and (ca. 2600-3000 gr.)
- 1 stort æble
- 3 kviste frisk timian (eller 2 stk. tørret timian)
- 2 stk. pastinakker (eller persillerod)
- 2 stk. gulerødder
- 2 løg
- 3 stk. laurbærblade
- 1 dl vand
- Salt og peber
Vi anbefaler at købe en Markeruper Fersk berberiand for den bedste smagsoplevelse, men en and på frost kan naturligvis også bruges.
Tilberedning:
Forbered anden. Fyld anden med æbletern, 1 kvist timian, salt og peber. Luk anden til med en kødnål. Skræl pastinakker og gulerødder, og skær dem i tern. Løgene skæres i både. Alle grøntsager samt 2 kviste timian og 3 laurbærblade lægges i bunden af stegesoen. Hæld 1 dl vand dertil. Læg anden i stegesoen, og strø salt og peber henover.
Sæt stegesoen med låg i en kold ovn, og indstil ovnen på 125 grader (alm. ovnvarme). Anden skal steges 4-6 timer afhængig af størrelse. Anden er færdig, når den når en centrumtemperatur på 75 grader.
Tøm stegesoen, så kun anden er tilbage. Stil nu stegesoen ind i ovnen uden låg ved 225 grader varmluft eller grill i 10-15 min eller indtil skindet er sprødt og lækkert. Lad til slut anden hvile 20-30 min. inden udskæring.
Opskrift på rødkål
Ingredienser:
- 1 rødkålshoved
- 0,5 liter rødvin
- 2 hele løg
- 4 søde æbler
- 300g gåsefedt
- Sukker
- Salt
- Peber
- 3 laurbærblade
Tilberedning:
Hak løg og kom det i en gryde med lidt olivenolie indtil løgene bliver gyldne.
Tilsæt tynde skiveskårede æbler og steg indtil æblerne begynder at blive bløde.
Skær rødkålshovedet i tynde strimler og hæld det op i gryden sammen med rødvin, gåsefedt, laurbærblade, sukker, salt og peber. Bring det i kog og lad det herefter koge ved lav varme i cirka 45 minutter med omrøring i jævne mellemrum, indtil rødkålen er faldet sammen.
Tilsæt rødvin eller vand, hvis kålen koger tør og smag til med salt og peber.
Opskrift på risalamande
Ingredienser:
- 300g grødris
- 1 liter sødmælk
- 4 dl piskefløde
- 1 vaniljestang
- 70g sukker
- 1 knivspids salt
- 150g mandler
- Fabbri Amarena dessertkirsebær
Tilberedning:
Mælk og grødris koges langsomt i en gryde under omrøring. Tilsæt salt. Tænd ovnen på 200 grader.
Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud. Herefter mases vaniljekornene sammen med sukker. Tilsæt sukker, vaniljekorn og den tomme vaniljestang og rør rundt.
Sluk ovnen, sæt låg på gryden og sæt gryden ind i ovnen i cirka 35 minutter, indtil grøden er fast. Tag risengrøden ud, vaniljestangen op af grøden og rør omhyggeligt rundt. Lad grøden køle af i køleskabet, så den bliver helt kold. Hæld kogende vand ud over mandlerne, lad dem stå i 10 minutter, hæld vandet fra og smut dem.
Hak mandlerne. Pisk fløden til flødeskum – hellere pisk den for lidt end for meget – og rør herefter flødeskummen i risengrøden sammen med mandlerne.
Servér med Fabbri Amarena dessertkirsebær.