Her får du vores bud på en festlig og lækker tre-retters nytårsmenu.
Du finder naturligvis alle ingredienserne i CITTI.
Forret: Ceviche af ørred med olivenolie-lime-vinaigrette
Hovedret: Oksemørbrad med blomkålstilbehør og sherrysauce
Dessert: Marcipan-Crème Brûlée med chokofløde og varme skovbær
Opskriften er beregnet til 4 personer
Ingredienser
Ceviche:
- 500 g ørred med skind*
- 2 stk. rødløg
- 1 rød chili
- 1 bundt koriander
- Saften fra 4 limefrugter
- Salt og peber
Vinaigrette:
- 2 spsk. olivenolie
- 2 spsk. rapsolie
- 2 spsk. vand
- 1,5 spsk. aceto balsamico
- 1 tsk. sennep
- 1 spsk. honning
- Salt og peber
- 500 g vårsalat
- Baguette
* Det anbefales at rå fisk fryses ned til -18° i mindst 48 timer inden brug.
Tilberedning
Ceviche:
Fjern skindet fra ørreden, fjern benene og skær filetten i tynde, mundrette stykker.
Krydr med salt og peber, halver chilien på langs og fjern kernerne. Skær løgene i små tern og hak koriander groft.
Bland det hele i en beholder og tilføj limesaft. Lad det marinere i 2 timer, hvorefter det er klar til at blive serveret.
Vinaigrette:
Vand, balsamico, sennep og honning røres med piskeris sammen i en skål. Oliven- og rapsolie hældes nu langsomt i imens der røres. Smag til med salt og peber.
Server det hele på en tallerken med en bund af vårsalat og med friskvarmet baguette – Værsgo, så er nytårsmiddagen skudt i gang med et brag af en smagsoplevelse.
Ingredienser
Oksemørbrad:
- 800 g oksemørbrad
Sherrysovs:
- 3 dl sherry
- 3 dl kalvefond
- 40 g smør
Blomkålstilbehør:
- 1 blomkål
- 2 spsk. olivenolie
- 4 skiver parmaskinke
- 30 g tørrede karljohansvampe
- 1,5 dl fløde
- Salt og peber
Tilberedning
Oksemørbrad:
Oksemørbraden skæres til bøffer på cirka 200 g pr. stk. Bøfferne brunes på en varm pande, så de får stegeskorpe. Herefter steges de færdige i ovnen ved 200° til de når en kernetemperatur på 57° (medium). Lad dem hvile i cirka 10 minutter – utildækket.
Sherrysovs:
Hæld sherry på den pande du lige har stegt bøfferne på og bring det i kog, lad det koge ind til cirka det halve. Tilsæt herefter kalvefonden og kog det igennem i et par minutter. Smag til med salt og peber.
Tag herefter sovsen af varmen og tilsæt den kolde smør under omrøring.
Blomkålstilbehør:
Skær 4 buketter af blomkålen. Kog dem i 4 minutter i saltet vand. Gem resten af blomkålen.
Vend buketterne i olivenolie. Krydr med salt og peber. Blend karljohansvampene og drys pulveret over blomkålsbuketterne. Rul dem ind i parmaskinke og sæt i ovnen i 15 minutter ved 180° grader.
Det resterende blomkål koges i det saltede vand til det er helt mørt. Herefter blendes det og røres jævnt med fløde. Til slut smages til med salt og peber – Voila, nu har du verdens lækreste tilbehør til din nytårsmiddag.
Ingredienser
Creme Brulee:
- 1 vaniljestang
- 1,5 dl piskefløde
- 3/4 dl mælk
- 30 g sukker
- 100 g marcipan
- 4 æggeblommer
- 4 spsk. rørsukker
- 1 knsp. salt
Chokofløde:
- 1 dl piskefløde
- 50 g flormelis
- 2 spsk. kakao eller 50 g chokolade
Skovbær:
- 250 g dybfrosne skovbær
- 120 g sukker
- 2 dl jordbærsaft
- Majsmel
- Mandelflager
- Bladguld
Tilberedning
Crème Brûlée:
Del vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud. Sammen med mælk og marcipan skal dette nu bringes til kog i en lille gryde til marcipanen er opløst. Herefter skal det afkøles. Bland herefter fløde, sukker, salt og æggeblomme i massen. Fyld alt op i fire små skåle, som du kan servere i. Stil skålene i et ovnfast fad eller lignende. Fyld vand i fadet, til det er oppe på niveau med creme brulee-massen i de små skåle. Lad dem bage i ovnen i 1,5 time ved 100° grader.
Chokofløde:
Pisk fløde, flormelis og kakao stift. Eller varm fløden op, tilsæt chokolade og sukker efter smag. Pisk herefter cremen op.
Skovbær:
Bland majsmel og vand sammen i en beholder, således at du har en jævner. Karameliser sukkeret og bland jordbærsaften heri. Bland nu jævner i, indtil blandingen har den rette konsistens. Hæld de dybfrosne bær i og rør forsigtigt rundt.
Serveringsforslag:
Pynt de små skåle med crème brûlée med de varme skovbær. Herpå pyntes nu med chokofløden og slutteligt drysses der med mandelflager og bladguld henover fløden – Godt nytår!